Oogbescherming tegen de Zon: Het Belang van Zonnebrillen voor Ooggezondheid Begrijpen

Picture of the author Mamisoa Andriantafika door Mamisoa Andriantafika

- 3 minuten om te lezen - 466 woorden

Zonnestraling kan gevaarlijk zijn voor onze ooggezondheid zonder adequate bescherming. Zonnebrillen spelen een sleutelrol in die bescherming, maar niet alle zonnebrillen bieden dezelfde oogbescherming. Hier is een uitgebreide gids om de meest geschikte zonnebrillen te begrijpen en te kiezen voor jouw situatie.

UV-bescherming

Het eerste kenmerk om naar te zoeken bij het kiezen van zonnebrillen is hun vermogen om 100% van de UVA- en UVB-stralen te blokkeren. Deze twee soorten ultraviolette straling zijn verantwoordelijk voor celschade in oogweefsel, wat mutaties kan veroorzaken die ofwel leiden tot vroegtijdige celdood ofwel tot ongecontroleerde groei van abnormale cellen.

Het netvlies, met name het centrale gebied dat de macula wordt genoemd, is bijzonder kwetsbaar voor UV-schade. Het is een bekende risicofactor voor AMD, ofwel leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

De lens is de natuurlijke lens van het oog waarmee we kunnen scherpstellen. Het kan ondoorzichtig worden door overmatige blootstelling aan UV, wat leidt tot een aandoening die staarstaar wordt genoemd.

Het bindvlies is het slijmvlies dat de voorkant van het oog bedekt en kan worden aangetast door UV-blootstelling. Deze blootstelling kan verhoogde laesies veroorzaken, genaamd pterygium of pinguecula. Laten we ook niet vergeten dat blootstelling aan UV-straling vroegtijdige huidveroudering bevordert, vooral van de gevoelige huid van de oogleden.

UV-stralen kunnen staar, AMD of vroegtijdige huidveroudering veroorzaken

Ondoorzichtigheid van Glazen

De ondoorzichtigheid van glazen betekent niet per se UV-bescherming.

Deze wordt beoordeeld op een schaal van 0 tot 4, waarbij het percentage lichttransmissie varieert van 100% tot respectievelijk 3%. Het is essentieel om op te merken dat ondoorzichtigheid niet per se UV-bescherming betekent: heldere glazen kunnen maximale UV-bescherming bieden, terwijl donkere glazen mogelijk helemaal geen bescherming bieden.

Wat betreft de kleur van de glazen, dit heeft invloed op het visuele waarnemingsvermogen. Grijze glazen zorgen voor helder zicht, amberkleurige glazen verbeteren het contrast en groene glazen verbeteren de kleurnauwkeurigheid.

Wat betreft fotochromische glazen, die donkerder worden bij blootstelling aan licht, bieden ze meestal geen ondoorzichtigheid van meer dan 80% en garanderen ze op zichzelf geen UV-bescherming.

Tenslotte kan polarisatie een interessante eigenschap zijn: het beperkt verblinding door horizontaal gepolariseerd licht te filteren, wat met name handig is bij sterke reflectie.

Kinderen beschermen

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan oogbescherming voor kinderen. Voor kinderen die een bril nodig hebben, wordt het dragen van een hoed of pet aanbevolen, die niet alleen de ogen beschermt, maar ook het hele gezicht en de bovenkant van het hoofd. Het is beter om te investeren in een hoed dan in gecorrigeerde zonnebrillen.

Voor kinderen zonder bril kan het dragen van niet-corrigerende zonnebrillen worden overwogen, maar het gebruik van een hoed wordt nog steeds sterk aanbevolen.

Ter afsluiting is het beschermen van je ogen tegen de zon een belangrijke zorg voor ooggezondheid. Het is essentieel om zonnebrillen te kiezen die optimale bescherming bieden. Uiteindelijk verdienen jouw ogen de best mogelijke zorg.

Het dragen van een hoed die het hele gezicht beschermt, wordt aanbevolen

Contact met ons op

Telefonisch

Het telefonisch secretariaat is bereikbaar van 9.00 uur tot 17.30 uur.

+32(0)2/256.90.83
+32(0)2/512.34.08
Email
algemeen: info@ophtalmologiste.be
menselijke hulpbronnen: rh@ophtalmologiste.be
Naar het medisch centrum gaan
Centre Médical Bruxelles-Schuman
66 Avenue de Cortenbergh
1000 Bruxelles
Belgique