Atropine is effectief bij het vertragen van bijziendheid

Picture of the author Mamisoa Andriantafika door Mamisoa Andriantafika

- 5 minuten om te lezen - 1021 woorden

De resultaten van een recente klinische studie bevestigen dat atropine een effectieve medicatie is voor het vertragen van bijziendheid bij kinderen van 6 tot 12 jaar.

Resultaten van een recente klinische studie

Gedurende een periode van drie jaar is aangetoond dat dagelijkse toediening van oogdruppels met een lage dosis atropine in elk oog effectiever was dan een placebo. Deze behandeling heeft veelbelovende resultaten laten zien in termen van het verminderen van veranderingen in brilrecepten en het remmen van de lengtegroei van het oog bij kinderen van 6 tot 10 jaar met bijziendheid.

De lengtegroei van het oog is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van bijziendheid, ook wel bekend als bijziendheid, die meestal in de kindertijd tot uiting komt en de neiging heeft om tijdens de adolescentie te verergeren voordat het stabiliseert bij de meeste individuen. Naast de noodzaak van voortdurende visuele correctie, brengt bijziendheid een verhoogd risico met zich mee op verschillende oogaandoeningen later in het leven, waaronder netvliesloslating, maculadegeneratie, staar en glaucoom.

"Het idee om de ogen kleiner te houden is niet alleen om dunnere brillen te hebben, maar ook om te voorkomen dat deze complicaties optreden. Het is een spannende ontwikkeling voor de bijziendheidsonderzoeksgemeenschap, waar ik al 35 jaar deel van uitmaak. We praten al decennia lang over behandeling en controle," aldus Karla Zadnik, hoofdauteur van de studie, professor en decaan aan het College of Optometry van de Ohio State University.

De resultaten van het Childhood Atropine for Myopia Progression (CHAMP) -onderzoek zijn gepubliceerd in JAMA Ophthalmology op 1 juni 2023.

Medisch onderzoek van een kind beschermd met een masker

Toenemende prevalentie van bijziendheid

De CHAMP-studie is een gerandomiseerde dubbelblinde studie.

Ongeveer een derde van de wereldwijde volwassen bevolking heeft last van bijziendheid en naar verwachting zal de wereldwijde prevalentie van bijziendheid tegen 2050 50% bedragen. Hoewel er een contactlens goedgekeurd is door overheidsinstanties om bijziendheid te vertragen, heeft geen enkel farmaceutisch product goedkeuring gekregen voor de behandeling van bijziendheid in de Verenigde Staten of Europa.

Enkele jaren geleden wezen dierstudies op het potentieel van atropine om de ooggroei te vertragen. Het gebruik van volledig gedoseerde atropine bracht echter uitdagingen met zich mee vanwege de impact op het nabijzicht en zorgen over pupilverwijding, wat het eerste onderzoek naar atropine als mogelijke behandeling voor bijziendheid bij mensen heeft belemmerd. Recente onderzoeken hebben echter aangetoond dat een lage dosis atropine veelbelovend kan zijn.

In deze recent uitgevoerde fase 3-studie, die dubbelblind en gerandomiseerd was, werden de werkzaamheid en veiligheid van twee lage-dosis oplossingen geëvalueerd. De gebruikte atropineconcentraties waren 0,01% of 0,02% in vergelijking met een placebo. De 489 kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar die aan de studie deelnamen, kregen elke avond voor het slapengaan één druppel in elk oog. Deze dosering werd toegepast om eventuele wazigheid van het zicht als gevolg van atropine te minimaliseren en zo verstoringen tijdens de evaluatie van de effectiviteit te verminderen.

De onderzoekers ontdekten dat de oplossing met 0,01% atropine de meest opmerkelijke verbeteringen liet zien op alle tijdstippen in vergelijking met het placebo, wat enigszins verrassend was. Hoewel de formulering met 0,02% atropine ook een betere werkzaamheid vertoonde bij het vertragen van bijziendheid in vergelijking met het placebo, waren de resultaten minder consistent.

"Het verhaal voor 0,01% is duidelijker en overtuigender wat betreft significante vertraging van zowel de ooggroei als het bereiken van een lagere brilrecept," aldus Zadnik.

De veiligheid van het medicijn werd beoordeeld in een grotere groep van 573 deelnemers, waaronder kinderen van 3 jaar en ouder tot 16 jaar. Beide lage-dosis formuleringen werden als veilig en goed verdragen beschouwd. De meest voorkomende bijwerkingen waren lichtgevoeligheid, allergische conjunctivitis, oogirritatie, pupilverwijding en wazig zicht, hoewel deze bijwerkingen zelden voorkwamen.

De CHAMP-studie markeert een belangrijke mijlpaal als het eerste onderzoek naar lage-dosis atropine dat placebogecontroleerde groepen gedurende drie jaar omvatte. Bovendien werd een grote en diverse populatie gerekruteerd van 26 klinische onderzoekscentra in Noord-Amerika en vijf Europese landen. In een latere fase van het onderzoek onderzoeken onderzoekers momenteel de reactie van de ogen na beëindiging van de behandeling.

De experimentele medicatie is geformuleerd zonder conserveermiddelen en zou, indien goedgekeurd door overheidsinstanties als therapeutische optie, worden gedistribueerd in verpakkingen voor eenmalig gebruik om gemak en het risico op besmetting te verminderen. De onderzoekers merkten op dat de momenteel beschikbare lage-dosis atropine, die verkrijgbaar is bij bereidingsapotheken, conserveermiddelen kan bevatten die het risico op droge ogen en hoornvliesirritatie kunnen verhogen.

Ongeveer een derde van de wereldwijde volwassen bevolking heeft last van bijziendheid en naar verwachting zal de wereldwijde prevalentie van bijziendheid tegen 2050 50% bedragen.

Ons bijziendheidsprotocol

De vertragingstrategie verschilt afhankelijk van de situatie.

Jonge kinderen zijn meestal verziend, wat betekent dat hun ogen kleiner zijn dan normaal. Ze kunnen vaak compenseren voor het zicht omdat ze een sterke accommodatie hebben. Naarmate ze ouder worden, groeien de ogen en bereiken ze uiteindelijk normale grootte tegen het einde van de adolescentie.

Als ze echter bijziend zijn, wat betekent dat hun ogen groter zijn dan normaal, kan accommodatie niet compenseren. De ogen zullen blijven groeien en daardoor zal bijziendheid blijven toenemen. Oogelongatie kan doorgaan na de puberteit, vaak later als de bijziendheid meer dan 6 dioptrieën bedraagt.

De eerste benadering is preventie: het kind moet een minimale afstand aanhouden bij het lezen en gebruik van schermen en moet buitenactiviteiten stimuleren.

De strategie is om vrij snel te handelen wanneer er sprake is van significante bijziendheid voor de leeftijd: een 5-jarig kind met bijziendheid zal anders worden behandeld dan een 12-jarige, maar ook als de snelheid van bijziendheidsprogressie en/of verlenging van de oogas snel is.

Het "bijziendheids" protocol wordt toegepast bij kinderen onder de 9 jaar met bijziendheid of bij elke significante bijziendheidsprogressie onder de 15 jaar. Het omvat cycloplegie: oogdruppels worden gebruikt om accommodatie te blokkeren en zo de mate van bijziendheid nauwkeurig te evalueren. We meten ook de lengte van de oogas met behulp van Lenstar- en Anterion-apparaten.

Dit protocol wordt elke 6 maanden uitgevoerd om vergelijkbare curven te creëren zoals groeigrafieken voor lengte of gewicht. Afhankelijk van de progressie zal de behandeling gebruik maken van klinisch bewezen methoden, zoals het gebruik van 0,01% atropine en/of bril voor bijziendheidscontrole. We maken geen gebruik van nachtlenzen of orthokeratologie.

We gebruiken een "bijziendheids" protocol sinds 2020.

Contact met ons op

Telefonisch

Het telefonisch secretariaat is bereikbaar van 9.00 uur tot 17.30 uur.

+32(0)2/256.90.83
+32(0)2/512.34.08
Email
algemeen: info@ophtalmologiste.be
menselijke hulpbronnen: rh@ophtalmologiste.be
Naar het medisch centrum gaan
Centre Médical Bruxelles-Schuman
66 Avenue de Cortenbergh
1000 Bruxelles
Belgique