Licht werpen op blauwlichtfilterbrillen: Een Moderne Mythe?

Picture of the author Mamisoa Andriantafika door Mamisoa Andriantafika

- 2 minuten om te lezen - 367 woorden

Een review van de organisatie Cochrane onderzoekt kritisch het nut van blauwlichtfilters.

Blauwlichtfilterbrillen zijn een gangbaar accessoire geworden, vooral voor mensen die veel tijd voor schermen doorbrengen. Echter, een recente Cochrane-studie roept vragen op over hun daadwerkelijke effectiviteit.

De beloftes van blauwlichtfilters

De in 2023 gepubliceerde Cochrane-review laat geen vermindering van de oogvermoeidheid zien met behulp van blauwlichtfilters.

Deze studie onderzocht de impact van blauwlichtfilterbrillen op oogvermoeidheid en waargenomen bijwerkingen na een maand gebruik. Met 17 studies waarbij 619 mensen in zes landen betrokken waren, is de tot nu toe uitgevoerde analyse aanzienlijk en loopt door tot maart 2022. De resultaten zijn echter verre van in het voordeel van hun werkelijke nut. Het lijkt erop dat er geen kortetermijnvoordelen zijn bij het gebruik van blauwlichtfilterlenzen om visuele vermoeidheid tijdens computergebruik te verminderen, in vergelijking met lenzen zonder filter.

ijwerkingen: Een Zorg

De potentiële nadelige effecten geassocieerd met deze brillen, hoewel over het algemeen mild en tijdelijk, verdienen aandacht. Sommige gebruikers meldden hoofdpijn, toegenomen depressieve symptomen, een verlaagde stemming en ongemak tijdens het dragen van de brillen.

Deze effecten waren vergelijkbaar met die waargenomen bij niet-filterende lenzen, wat suggereert dat de problemen mogelijk meer gerelateerd zijn aan de brillen zelf dan aan de blauwlichtfilterlenzen.

Hoofdpijn en depressieve symptomen werden waargenomen, maar er was geen duidelijk verband met het gebruik van blauwlichtfilters.

De buitenparameters worden aangepast aan de impact van de blauwe lichtfilters

De studies focusten niet op visuele scherpte, contrastgevoeligheid, kleuronderscheid, ongemakkelijke verblinding, maculaire gezondheid, serum melatonineniveaus of algemene patiënttevredenheid.

Deze parameters zouden kunnen helpen om de daadwerkelijke relatie van blauwlichtfilterbrillen met de waargenomen bijwerkingen beter te begrijpen, vooral wat betreft visuele kwaliteit, depressie of slaap.

Conclusie


Vrouw met vermoeide ogen

De systematische review van Cochrane benadrukt de behoefte aan hoogwaardig onderzoek om de effecten van blauwlichtfilterlenzen op visuele prestaties, maculaire gezondheid en slaap bij volwassenen duidelijker te definiëren.

Tot dergelijke informatie beschikbaar is, lijkt het verstandig om blauwlichtfilterbrillen met enige scepsis te beschouwen en geen wonderen te verwachten wat betreft het verminderen van oogvermoeidheid.

Source: Blue‐light filtering spectacle lenses for visual performance, sleep, and macular health in adults - Sumeer Singh, Peter R Keller, Ljoudmila Busija, Patrick McMillan, Eve Makrai, John G Lawrenson,Christopher, C HullLaura, E Downie - 18 August 2023

Contact met ons op

Telefonisch

Het telefonisch secretariaat is bereikbaar van 9.00 uur tot 17.30 uur.

+32(0)2/256.90.83
+32(0)2/512.34.08
Email
algemeen: info@ophtalmologiste.be
menselijke hulpbronnen: rh@ophtalmologiste.be
Naar het medisch centrum gaan
Centre Médical Bruxelles-Schuman
66 Avenue de Cortenbergh
1000 Bruxelles
Belgique