Regelmatige Glaucoomopvolging | De Innovatieve Aanpak van Brussels Schuman Medisch Centrum

Picture of the author Mamisoa Andriantafika door Mamisoa Andriantafika

- 3 minuten om te lezen - 598 woorden

Glaucoom is een oogziekte die, indien onbehandeld, kan leiden tot onomkeerbaar gezichtsverlies. Daarom zijn we bij het Brussels Schuman Medisch Centrum toegewijd aan het bieden van regelmatige en uitgebreide ooggezondheidscontroles voor onze patiënten. Al meer dan tien jaar voeren we regelmatig gezichtsveldonderzoeken en optische coherentietomografie (OCT) uit voor onze glaucoompatiënten.

Een Proactieve Aanpak

Deze proactieve aanpak stelt ons in staat veranderingen in uw gezichtsvermogen op te sporen en maatregelen te nemen om ziekteprogressie te voorkomen.

Een recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Ophthalmology, benadrukte het belang van deze aanpak. Gedurende twee jaar vergeleken Amerikaanse onderzoekers de nauwkeurigheid van glaucoomopvolging tussen 12.150 ogen die werden gecontroleerd met OCT en 20.583 ogen die visuele veldonderzoeken ondergingen. In elke groep werden gedurende de periode ten minste vijf controles met een van beide methoden uitgevoerd.

De resultaten toonden aan dat OCT 5 tot 10 punten meer scoorde dan het visuele veldonderzoek bij het detecteren van gemiddelde verslechtering van glaucoom en 10 tot 15 punten meer bij het diagnosticeren van snelle achteruitgang. Bovendien nam de nauwkeurigheid toe met 17% wanneer OCT en visuele veldonderzoeken werden gecombineerd. De onderzoekers raadden daarom aan om regelmatige controles uit te voeren om de progressie van glaucoom te volgen en moedigden het gebruik van beide methoden aan.

Bij Brussels Schuman Medisch Centrum zijn we er trots op dat we voorop lopen met deze aanpak. We hebben deze twee methoden al meer dan tien jaar geïntegreerd in ons opvolgingsprotocol, ruim voor de publicatie van dit onderzoek. Dit weerspiegelt onze inzet om onze patiënten de best mogelijke zorg te bieden en geavanceerde technologieën te gebruiken om glaucoomprogressie te voorkomen.

De nauwkeurigheid nam toe met 17% wanneer OCT en visuele veldonderzoeken werden gecombineerd.

Selectieve Laser Trabeculoplastiek (SLT)

Selectieve Laser Trabeculoplastiek (SLT) biedt talrijke voordelen. In bepaalde situaties hebben patiënten geen zorgen meer over oogdruppels.

Naast OCT en visuele veldonderzoeken passen we ook een behandeling toe die bekend staat als Selectieve Laser Trabeculoplastiek (SLT). We gebruiken deze behandeling al meer dan tien jaar, waarbij we gebruik maken van de YAG-laser om de afvoer van het kamerwater te verbeteren door in te werken op de gepigmenteerde cellen in het trabeculum. Het is bijzonder effectief bij pigmentair glaucoom en pseudo-exfoliatief glaucoom.

De SLT-procedure wordt poliklinisch uitgevoerd, duurt enkele minuten en is niet pijnlijk. Recente studies tonen aan dat deze procedure zeer veilig en zeer effectief is. Het kan worden gebruikt als eerstelijnsbehandeling, waarbij oogdruppels worden vervangen, of als aanvullende

behandeling naast bestaande therapie wanneer glaucoom niet goed onder controle is.

SLT biedt talrijke voordelen. Patiënten hoeven zich geen zorgen meer te maken over het toedienen van oogdruppels als ze een monotherapie volgen. Dit zorgt voor een betere controle van de intraoculaire druk op de lange termijn. Het ontbreken van oogdruppels helpt het oogoppervlak te behouden, gezien het feit dat glaucoombehandeling over het algemeen levenslang is.

Door OCT, visuele veldonderzoeken en SLT te combineren, biedt Brussels Schuman Medisch Centrum een allesomvattende en innovatieve aanpak voor de opvolging en behandeling van glaucoom.

We begrijpen dat glaucoom een angstaanjagende ziekte kan zijn, maar we willen dat u weet dat u er niet alleen voor staat. We staan klaar om u te helpen bij elke stap, u te voorzien van de informatie en zorg die u nodig heeft om uw glaucoom met vertrouwen te beheren.

Samen kunnen we uw zicht en levenskwaliteit behouden. Bedankt dat u ons vertrouwt met uw oogzorg.

Referenties:

Contact met ons op

Telefonisch

Het telefonisch secretariaat is bereikbaar van 9.00 uur tot 17.30 uur.

+32(0)2/256.90.83
+32(0)2/512.34.08
Email
algemeen: info@ophtalmologiste.be
menselijke hulpbronnen: rh@ophtalmologiste.be
Naar het medisch centrum gaan
Centre Médical Bruxelles-Schuman
66 Avenue de Cortenbergh
1000 Bruxelles
Belgique