Cataract operatie

Picture of the author Mamisoa Andriantafika door Mamisoa Andriantafika

- 3 minuten om te lezen - 516 woorden

De chirurgie van de cataract is de vaakst uitgevoerde chirurgie.

Cataract operatie

Cataract is een bewolking van de natuurlijke lens die verlies van contrastzicht veroorzaakt, vooral 's nachts, in verband met schittering door fel licht. Een cataract-operatie wordt uitgevoerd door het verwijderen van de bewolkte lens en deze te vervangen door een kunstmatige lens. Daarom herstelt deze procedure de visie die door deze opacificatie wordt veroorzaakt.

Deze procedure herstelt het zicht door de bewolkte lens te verwijderen.

De operatie wordt meestal uitgevoerd onder lokale anesthesie in een eendaagse kliniek, met de instillatie van anesthesiedruppels en soms met een injectie rond het oog. De chirurgische tijd is ongeveer 20 minuten. Microincisies worden gemaakt waardoor zeer kleine instrumenten worden gebruikt.

De eerste stap is het openen van het voorste deel van de capsulaire zak met de lens. Dan is de lens gebroken in kleine stukjes met ultrasound ergens geassocieerd met een femtosecond laser. Vervolgens worden de kleine stukjes gezogen en wordt de capsulaire zak schoongemaakt. In de laatste stap wordt de aangepaste kunstmatige lens in de capsular bag geïnjecteerd.

Door een aangepaste lens te gebruiken, is het mogelijk om een visie te bereiken zonder een bril nodig te hebben.

Vóór de ingreep zal de chirurg vele maatregelen nemen om de juiste parameters te berekenen om de lens te kiezen en de beste refractieve resultaten te bereiken. Hij kan dit doen, zodat de gekozen lens de patiënt ver, dichtbij of ver en dichtbij zonder bril zal laten zien, afhankelijk van de keuze van de patiënt en de chirurgische mogelijkheden.

Complicatie

Zoals elke operatie kunnen complicaties optreden tijdens of na de operatie.

De meest gevreesde vroege complicatie (<1mois) is een intraoculaire infectie of endoftalmitis. Het is zeldzaam, volgens wetenschappelijke publicaties, gewoonlijk minder dan 0.05%. Een profylactische antibiotische injectie in het oog wordt gedaan aan het einde van de operatie. De postopbehandeling moet volgens plan worden uitgevoerd. Niettemin moet het, als het zich voordoet, onmiddellijk worden behandeld. Andere vroege complicaties zijn minder alarmerend en uw oogarts zal u nuttige informatie geven.

Vooral tijdens de eerste week tot zes maanden na, een pijn met een rode ogen en/of een verlies van zicht in het aangestuurde oog, moet u in noodgevallen contact opnemen met uw oogarts.

Intraoculaire infectie is zeldzaam, maar moet onmiddellijk worden behandeld.

Secundaire cataract is een goedaardige late complicatie die kan worden opgelost door YAG laser.

Late complicaties zijn zeldzaam. De meest voorkomende complicatie is de opacificatie van de achterkant van de capsulaire zak die de lens bevat. Het wordt secundaire cataract genoemd omdat de symptomen ervan lijken op de oorspronkelijke cataract. Het komt gewoonlijk in de 2 jaar na chirurgie voor met een tarief van 10%. De tas wordt bewolkt, maar de kunstmatige lens blijft helder. Behandeling is eenvoudig: en YAG-laser wordt gebruikt om de achterkant van de zak te openen om de helderheid van de visuele as te herstellen. De procedure is eenvoudig en het herstel is zeer snel.

De patiënt heeft een follow-up dag 1,7 en 30 waar een bril eindelijk wordt voorgeschreven als dat nodig is.

Neem gerust contact op met uw oogarts voor meer informatie.

Contact met ons op

Telefonisch

Het telefonisch secretariaat is bereikbaar van 9.00 uur tot 17.30 uur.

+32(0)2/256.90.83
+32(0)2/512.34.08
Email
algemeen: info@ophtalmologiste.be
menselijke hulpbronnen: rh@ophtalmologiste.be
Naar het medisch centrum gaan
Centre Médical Bruxelles-Schuman
66 Avenue de Cortenbergh
1000 Bruxelles
Belgique