Oog anatomie

Picture of the author Mamisoa Andriantafika door Mamisoa Andriantafika

- 3 minuten om te lezen - 584 woorden

Het oog verdeelt willekeurig tussen het voorste segment dat alle structuren vóór de lens en het achterste segment achterwaarts omvat.

Het voorste segment

De belangrijkste elementen van het anterior segment zijn: Het hoornvlies, de conjunctiva, de sclera, de iris en de lens.

Het hoornvlies is een externe transparante laag, waardoor de kleur van de iris en de leerling wordt onderscheiden. De verschillende lagen die het samenstellen lijken op de huid, met een zeer fragiele en zeer aangeboren oppervlaktelaag, het epithelium. Wat de huid betreft, wanneer het epitheel gescheurd wordt, bijvoorbeeld door trauma, wordt de inservatie blootgesteld. De pijn is dan zeer intens.

De conjunctiva is een witachtige, fliccide slijmlaag die de oppervlakkige laag van het oog, de sclera, bedekt. Het bevat talrijke glandulaire cellen betrokken bij de vorming van de traanfilm. Het is ook de gemeenschappelijke bron van ontsteking die algemeen als conjunctivitis wordt bekend.

Het hoornvlies is de transparante oppervlaktelaag waardoor de kleur van de iris kan worden onderscheiden.

Wanneer de lens bewolkt wordt, wordt deze cataract genoemd.

De iris is een gekleurde spier, met een ronde opening in het midden die de leerling vormt. De kleur is afhankelijk van de oppervlaktelaag op het oppervlak. Afhankelijk van de dikte en de lichtabsorberende crypten is de kleur in ieder van ons anders.

De kristalijn lens is de lens direct achter de iris. Het is normaal gesproken transparant. Het kan zijn kromming veranderen, waardoor accommodatie zich op verschillende afstanden kan concentreren. Wanneer het stijf wordt, is de aanpassing moeilijker, wordt het presbyopie genoemd. Wanneer het bewolkt wordt, wordt het cataract genoemd.

het achterste segment

Anatomisch diagram van het oog

De belangrijkste elementen van het achterste segment zijn: het vitreus, het ciliaire lichaam, het retina, het choroide, de sclera en de optische zenuw. Het netvlies, choroide en sclera zijn de drie lagen die de wand van het oog vormen.

Het vitreus is een gelatineuze stof die het achterste deel van het oog vult, achter de lens. Het is een embryonaal residu. Met leeftijd wordt het uitgedroogd en verliest het volume. Het kan soms kleine filamenten of mobiele condensatie vormen in het waterige deel van de holte om zwevende lichamen te vormen.

Het ciliaire lichaam is rond achter de iris, in continuïteit met de choroide. Het voorste deel projecteert filamenten die de lens bevestigen, zonules genoemd. Het achterste deel bestaat uit vouwen die de ciliaire processen vormen. Ze drogen de waterige humor stemming waarvan de regulering het mogelijk maakt om een oogtoon te houden. Deze toon wordt gemeten door intraoculaire druk. Als het te sterk is, zal het waarschijnlijk glaucoom veroorzaken.

Het netvlies is de fotografische film van het oog. Het deel direct in de optische as wordt de macula genoemd. Het meest gevoelige en centrale deel van de macula is genoemd fovea. De meest voorkomende netvliesziekte wordt leeftijdsgerelateerde maculaire degeneratie genoemd.

Wanneer de oogdruk toeneemt, zal deze waarschijnlijk glaucoom veroorzaken.

De choroide is de vasculaire laag onder het netvlies. Het voorste deel vormt het ciliaire lichaam. Het netvlies en de choroïde zijn nauw met elkaar verbonden. Als er bloedingen optreden, wordt het netvlies geïmpregneerd en wordt het zicht belemmerd.

De sclera is de buitenste laag van de oogwand. De functie is vooral structureel. Het geeft het oog zijn stijfheid.

De optische zenuw bestaat uit optische vezels die het oog verbinden met de hersenen. Het wordt omringd door een myeline-mantel die het mogelijk maakt om zenuwimpulsen zeer snel over te brengen. Een bekende demyelinerende ziekte is multiple sclerose. Glaucoom is ook een algemene aandoening die de functie van de optische zenuw beïnvloedt.

Contact met ons op

Telefonisch

Het telefonisch secretariaat is bereikbaar van 9.00 uur tot 17.30 uur.

+32(0)2/256.90.83
+32(0)2/512.34.08
Email
algemeen: info@ophtalmologiste.be
menselijke hulpbronnen: rh@ophtalmologiste.be
Naar het medisch centrum gaan
Centre Médical Bruxelles-Schuman
66 Avenue de Cortenbergh
1000 Bruxelles
Belgique