Cataract

Picture of the author Mamisoa Andriantafika door Mamisoa Andriantafika

- 3 minuten om te lezen - 438 woorden

Cataract is een opacificatie van de lens die meestal gerelateerd is aan leeftijd. Het kan ook aangeboren zijn, dat wil zeggen aanwezig bij de geboorte of secundair aan een andere ziekte (oogtrauma, oogontsteking ...).

Symptomen

Er kunnen geen symptomen zijn. Het kan amblyopie veroorzaken, een defect in de ontwikkeling van de visuele functie als het niet vroeg in de kindertijd wordt ontdekt.

Er kan een verlies van contrast beeld worden waargenomen. De patiënt kan ook vaker last hebben van meer schittering. Deze twee fenomenen worden duidelijk tijdens het rijden 's nachts. Het zicht is veel lager en andere koplampen van auto's blinden.

Een verandering van optische correctie, die meestal kortzichtigheid tot een verslechtering van het zicht op afstand leidt, maar paradoxaal genoeg een beter dicht zicht voor de patiënt zonder correctie voor veruit. Helaas maken veranderingen in de situatie en opacificatie van de lens het zicht op geen enkele afstand geschikt.

Cataract kan de kortzichtigheid vergroten en paradoxaal genoeg het gezichtsvermogen verbeteren.

Tekenen

De oogarts merkt onder de microscoop een verlies van transparantie van de lens op. Bewolking is gewoonlijk homogeen en bruinig, het wordt een kerncataract genoemd. Het kan ook perifeer zijn, het wordt dan een corticale cataract genoemd. Een sub-capsulaat posterior cataract treedt op wanneer het troebel axiaal is en op de achterkant van de lens, waardoor een snellere afname van het zicht wordt veroorzaakt. Deze situatie is gewoonlijk secundair aan corticoïd inname of diabetes, en komt daarom vaker voor bij patiënten onder de 60. Cataract kan aangeboren zijn, wat aanwezig betekent sinds de geboorte.

Treatment

Cataract chirurgie is meestal niet urgent. Het treedt op wanneer de patiënt symptomatisch genoeg is.

Wanneer de diagnose wordt gesteld, wordt er een follow-up uitgevoerd totdat het verlies van gezichtsvermogen symptomatisch genoeg is. Er zijn geen preventieve of therapeutische medische behandelingen die voldoende efficiëntie tonen.

Cataract operatie treedt op wanneer het gezichtsverlies de patiënt in zijn dagelijks leven beïnvloedt. De arts zal ook uitsluiten dat er geen andere onderleggende ziekte aanwezig is. Op deze leeftijd kan leeftijdsgerelateerde maculaire degenerecence of ARMD ook het zicht schaden en moet indien mogelijk eerst worden behandeld. De meest voorkomende chirurgische techniek is het emulseren van de bewolkte lens met ultrasone klanken, soms geholpen met femtosecond laser, door middel van micro-incisies, en vervolgens vervangen door een aangepaste kunstmatige lens.

Chirurgische behandeling kan urgent zijn tijdens zeer jonge kinderjaren, wanneer het een diepe amblyopie kan veroorzaken, wat gebeurt wanneer de screening laat is en de visuele ontwikkeling niet correct heeft plaatsgevonden. Het is meestal het geval als het unilateraal is. Het vaakst is de noodsituatie zeer relatief en de chirurgie komt voor wanneer het symptomatisch wordt.

Contact met ons op

Telefonisch

Het telefonisch secretariaat is bereikbaar van 9.00 uur tot 17.30 uur.

+32(0)2/256.90.83
+32(0)2/512.34.08
Email
algemeen: info@ophtalmologiste.be
menselijke hulpbronnen: rh@ophtalmologiste.be
Naar het medisch centrum gaan
Centre Médical Bruxelles-Schuman
66 Avenue de Cortenbergh
1000 Bruxelles
Belgique