De YAG-laser

Picture of the author Mamisoa Andriantafika door Mamisoa Andriantafika

- 2 minuten om te lezen - 311 woorden

In de oogheelkunde maakt de YAG-laser fijne sneden zonder contact mogelijk. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het uitvoeren van een iridotomie om gesloten-kamerhoekglaucoom te behandelen of te voorkomen, of een capsulotomie bij secundaire staar.

Capsulotomie

Na een staaroperatie waarbij de troebele lens uit de lenszak is verwijderd, kan zich in ongeveer 10% van de gevallen binnen 2 jaar secundaire staar ontwikkelen. Het is een secundaire troebeling van de lenszak die het zicht belemmert. Bij een aanzienlijke mate hiervan kunnen symptomen ontstaan die vergelijkbaar zijn met staar.

Een capsulotomie houdt in dat er een opening wordt gemaakt aan de achterkant van de lenszak om de transparantie van de visuele as te herstellen. Deze opening wordt gemaakt met behulp van de YAG-laser. De procedure wordt poliklinisch uitgevoerd. De patiënt wordt vooraf gedruppeld. De laserbehandeling kan worden uitgevoerd met of zonder gebruik van een lens op het oog. Het is pijnloos en het herstel verloopt snel.

Complicaties zijn uiterst zeldzaam en uw oogarts zal u hierover juist informeren.

Er wordt een opening gemaakt aan de achterkant van de lenszak om de transparantie van de visuele as te herstellen.

Iridotomie

Er wordt een perifere opening gemaakt door de iris om een extra weg voor de circulatie van het kamerwater mogelijk te maken.

Een specifieke oogconfiguratie waarbij de hoek tussen de iris en het hoornvlies zeer nauw is, kan acute gesloten-kamerhoekglaucoom veroorzaken.

Een iridotomie houdt in dat er een kleine perifere opening wordt gemaakt door de iris om een extra weg voor de circulatie van het kamerwater mogelijk te maken, zelfs als de hoek gesloten is. De procedure wordt poliklinisch uitgevoerd. Er worden druppels toegediend om de pupil te vernauwen en de iris volledig bloot te stellen. De laserbehandeling duurt enkele minuten en is pijnloos. Het herstel verloopt zeer snel.

Complicaties zijn zeldzaam en uw oogarts zal u hierover juist informeren.

Trabeculoplastie met selectieve laser (SLT)

glaucoom is het gebruik van oogdruppels. Selectieve lasertrabeculoplastie (SLT) is een YAG-laserbehandeling die de afvoer van het kamerwater verhoogt door gepigmenteerde cellen in het trabekelwerk te targeten. Het is bijzonder effectief bij pigmentair en pseudo-exfoliatief glaucoom.

De procedure wordt poliklinisch uitgevoerd. Er worden druppels toegediend om de pupil te vernauwen en de hoek volledig bloot te stellen. De laserbehandeling duurt enkele minuten en is pijnloos. Het herstel verloopt zeer snel.

Recente studies hebben aangetoond dat deze procedure zeer veilig en zeer effectief is. Het kan worden gebruikt als eerstelijnsbehandeling, ter vervanging van oogdruppels, of als aanvulling op andere bestaande behandelingen wanneer het glaucoom niet goed onder controle is.

Er zijn talrijke voordelen. Als monotherapie hoeft de patiënt niet meer aan het gebruik van oogdruppels te denken. Dit zorgt voor een betere langetermijnregulatie van de intraoculaire druk. Het ontbreken van oogdruppels draagt bij aan het behoud van de gezondheid van het oogoppervlak, aangezien glaucoombehandeling meestal levenslang is.

Over het algemeen moet de behandeling worden herhaald wanneer de effectiviteit van het verlagen van de intraoculaire druk afneemt. Gemiddeld treedt dit ongeveer eens in de twee tot drie jaar op. Het is mogelijk om deze behandeling meerdere keren te ondergaan zonder schadelijke schade aan het trabekelwerk te veroorzaken.

Selectieve lasertrabeculoplastie (SLT) met de YAG-laser is een zeer veilige en effectieve procedure voor het verlagen van de intraoculaire druk.

Contact met ons op

Telefonisch

Het telefonisch secretariaat is bereikbaar van 9.00 uur tot 17.30 uur.

+32(0)2/256.90.83
+32(0)2/512.34.08
Email
algemeen: info@ophtalmologiste.be
menselijke hulpbronnen: rh@ophtalmologiste.be
Naar het medisch centrum gaan
Centre Médical Bruxelles-Schuman
66 Avenue de Cortenbergh
1000 Bruxelles
Belgique